Tuesday, July 21, 2009

** breastfeeding **

Iena sebenarnya dah lama nak wat N3 ni..tapi x terbuat sampai la pagi tadi iena baca blog kak azza (azzamoro) yg dia TERSENTAP ngan beberapa org yg seolah2 menyindirnya kerna x berJAYA BREASTFEED anaknya...iena faham perasaan dia sbb iena juga mengalami cuma caranya yg berbeza....


Seblum uzma dilahirkan lagi iena dah berazam tuk nyusukan uzma sepenuhnya tanpa menggunakan susu formula...sbb iena mmg tahu kebaikannya...dan iena juga banyak belajar tentang breastfeeding...


Setelah selamat uzma dilahirkan...iena berjaya memberi uzma susu badan..iena terlalu bahagia dan bersyukur kerna iena mampu breastfeedkan uzma....dalam pantang x de masalah jugak...klu iena pam..penuh botal..tapi makin hari iena trasa susu iena makin kurang..kadang2 sampai luka berdarah sbb uzma x puas menyusu,dia gigit2 kelaparan..iena minta bantuan ibu yg pandai mengurut..urutkan breast iena..ibu tu pun terkejut tgk susu iena cantik putih bersih pekat..x sesetgh org yg cair dan kuning..mama iena pun hari2 watkan sup lobak putih tuk tambahkan susu...tapi hasilnya.....tetap x memuaskan...susu iena makin skit...iena mula susah hati..uzma semakin kerap meragam...

Sampai la satu hari tuh mula la ada suara2 sumbang yg menyuruh iena memberikan susu formula pada uzma.....sebab uzma kerap menangis kelaparan...iena cuba juga nak bertahan tapi x mampu..ngan keadaan iena waktu..menanggu sakit sbb bukan bersalin secara normal..mmg perit tiap kali iena terpaksa bangun duduk utk myusukan uzma...apa kan daya iena mungkin bukan rezeki uzma sbb susu iena mula kering..dgn hati yg sedih dan kecewa iena terpaksa beri uzma susu formula...dlm masa yg sama iena beri juga susu badan..tapi yelah...kata pun dah kering..mmg mengamuk la dia waktu tu..nak x nak uzma menyusu susu formula...sedih sgt......maafkan mama ye syg..

Memang terasa kerdil sgt bila kita jumpa org...org bertanya.."anak nyusu badan ker tak..??"knp la perlu tanya soalan yg bg iena agak sensitif....bukan kehendak kita nak jadi macam ni...iena cuma harap klu uzma ada adik nanti iena akan jaga pemakanan dr awal kandungan tuk pastikan iena berjaya nyusukan anak iena sepenuhnya...insya'allah....

9 comments:

Naz-Segalanya disini said...

Sian Ina n Uzma.Memang menyusukan badan anak satu kebanggan untuk seorang ibu.Kadang kadang anak first ni kita masih kurg ilmu yg mungkin menjadi faktor susu kering.Naz pun mcm ina czer.Memang sakit nak bgn duduk.Lagi masa dlm pantang baby asik nak bergantung susu kan.Tapi alhamdulillah naz dpt menyusukan Rikazz sepenuhnya susu badan sampai hr ni walaupun kalau dipam susu naz tak delah banyak sgt ina.Naz doakan adik uzma nanti Susu badan ina akan berterusan.Insyaallah

eRiNsZ said...

erin lain lakk ina,

DULU
erin mg nak campurkan susu bdan ngan susu formula....
b4 bsalin lg erin dah survey susu formula yg terbaik.
takde sbab yg kursus...
Cuma masa tu erin rsa cam susah klo bf spenuhnyer. Kitakan bkerja..
huhh naif sungguh erin masa tu kan?

tp insyaallah next baby nt erin nak bf spenuhnyer..

oya@mamahamzah said...

saya amat memahami apa yang ina rasa tue... saya jugak senasib dengan ina... masa pregnant lagi dah niat dan nak sangat baby breastfeed sampai umur 2 tahun... tapi apakan daya, saya ceaser sebab induce... anak saya hamzah dapat hisap sampai 4 bulan jer... pastu terus guna susu formula... susu saya awal awal sikit jer, baby kuat minum susu... tertekan dan kecewa yang amat sangat... tapi tuhan lagi mengetahui hati dan perasaan saya... apapun saya redha, cuma orang sekeliling jangan pandang serong... kita ibu ibu ni memang nak yang terbaik untk anak kita, cuma kuasa tuhan lebih berkuasa... dan ia adalah ujian dariNya.

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

sabarlah Iena. Org yg mengutuk org lain tu memang yg jenis tak reti bahasa. Mengutuk je pandai tapi tak cuba memahami masalah org. Insyaallah ada rezeki nanti utk breastfeed anak kedua. BTW, saya berminat nak tahu apa aktiviti2 yg Iena buat kat Taska Iena?

mama uzma said...

Naz-Segalanya disini :
Ohh ye ker...alhamdulillah sbb akak berjaya...

insya'allah..mudah mudahan adik uzma ada rezeki nanti....

eRiNsZ :
mcm tu x trasa sgt la..sbb mmg da plan dr awalkan..hihi

oya@mamahamzah :
mmg kita senasib cuma bezanya anak awak dpt munyusu lama..uzma x sempat 2 bln klu x silap..huhu

Nur,Nura, Nurad, Yani :
itulah manusia yg x berhati perut..x nak cuba memahami perasaan org lain...

hmm aktiviti taska..nanti iena wat N3 lain ye kak..tq nak ambil tahu..

azzamoro said...

yerp..betul. bukan kite taknak BF, sebab semua ibu nak..kadang-kadang ade masalah yng tak boleh dielakkan. sure rase sedih kan. so terus rasa macam sensitif if orang macam pandang rendah kt kite sbb tak BF.

** Perfect Love ** said...

ya.. sy pun breastfeeding anak. tp tak pernah pandang rendah pd org yg tak dpt nak breastfeeding anak. yelah.. kita fahamkan. Ibu mana yg taknak breastfeeding anaknya cuma keadaan tak mengizinkan dorg wat camtuh. Utk ibu2 yg tak dpt nak beastfeeding anak... insyaAllah ada rezeki utk anda semua nanti kswinve

Liana said...

MamaUzma, Sama cam ummi juga. Apa yang MamaUzma lalui sama dengan ummi. Husna hanya dapat menyusu semasa dalam pantang aje! Itupun campur dengan susu Fomuler. Coz, susu tak ada. Bila beri Husna minum jer...dia tak puas! Asyid menangis jer... Dah ler Husna lahir besar. Mana ler cukup dengan susu yang sikit tu! Harap orang2 diluar sana tu...jangan ler tanya soalan2 cam tu kan. Kasihan kita yg tak BF baby! Mesti terasa kekurangan kita. Mesti sedih ler...

AshAnas said...

byk kes yg sy jumpa sm mcm mama uzma... masa anas lahir, kawan2 n mak sedara sy pun dpt baby jugak.... antara 6 org kami, 2 org je yg dpt BF baby... saya & sorg kwn... yg lain2 susu mmg xde sjk baby br lahir lagi... klu ada pun, kering awal... kesian tgk diorg tp diorg mmg xkisah baby minum FM... lain ngn mama uzma... semoga 2nd baby dpt BF ibu sepenuhnya... start mknn yg bkhasiat di awal kehamilan, tu yg sy amalkan sjk awal pregnant sbb maksu dpt baby ms sy tgh prgnant, susu kering... dia yg nasihatkan sy mkn mknn yg bykkn susu sjk awal...