Sunday, December 27, 2009

apa korang rasa...??



gambar selingan,umur uzma 5bln



Dah lama iena x update blog ni..sibuk yg melampau ditambah lak ngan kesihatan uzma sejak balik Alor Star ari tu..bila uzma dah ok..iena plak yg x sihat..badan mmg lemah tahap melampau la..hmm...jadi hari ni pinjam laptop adik semata2 nak update blog ni yg sunyi sepi tanpa sebarang cerita..

Iena nak cita skit tentang ORG2 yg suka suapkan makanan kat anak kita tanpa keizinan kita..sedangkan kita sendiri pun x pernah bagi..APA KORANG RASA...??mmg la anak kita dah mula mkn mcm2 tapi kena ingat x semua benda dia leh makan..mcm uzma iena masih x letak garam/gula kat masakan dia..uzma sendiri x de masalah nak makan makanan tawar malah uzma tetap berselera tuk makan..Doc mmg dah suruh ajar bg makan apa yg kita makan..tapi sbg mama kita tahu anak keadaan anak kita klu mkn sebarang2...


Iena penah marah adik iena sbb bg makanan berminyak,cth kentang goreng..bukan saje2 nak marah tapi dah sedia maklum uzma x leh batuk klu batuk sure kena semput jadi minyak salah satu sbb uzma leh kena batuk..tu yg iena marah sbb iena dah elakkan dari uzma mkn yg berminyak tapi org lain amik endah x endah..kadang2 ngan org lain pun iena akan bertegas tak bagi suap uzma bukan2...

Lagi satu hal masa tu majlis kawen,iena gi solat zohor..uzma duk ngan papa dia...skali dtg kawan ni tgh mkn aiskrim..mmg la mulut uzma nampak terliur..bdk2 baya uzma biasa lah bukan leh nmpak org makan..ngan slumbernya kawan ni suap kat mulut uzma..Oii aku pun x penah bg tau...!!huhh.....!!papa uzma apa lg..trus amik uzma bawak jalan2 tempat lain..hmm org ni pelik betui la...suka2 hati je kan..x pikir kadang2 ia leh memudaratkan...


Apa korang rasa..??marah...?geram....??macam iena,iena cakap terang2 je klu iena rasa uzma x patut makan benda tu..dan iena akan cakap sbb2 kenapa x bleh bagi..hihi..iena x kisah org nak kata iena apa janji anak iena sihat..betul x..??


15 comments:

Naz-Segalanya disini said...

ai iena..uzma ada alergi kat food ye ina..klu mcm tu mmg ina kene bertegas lah dgn sesapa je..

anamarza said...

walau anak tak de alahan pun still kena pantau gak...cam sy ni ade gak terbabas sbb tak sampai hati nk kata jgn..tapi tgk gak la klau mknn tu mmg tak elok trus terang cakap tak boleh...

mama uzma said...

Naz-Segalanya disini :

Hai Naz
Uzma x de la alergi sgt kat food cuma di mmg x leh makan yg berminyak..sejuk...dan makanan tu jenis sejuk sbb mudah kena semput..

mama uzma said...

anamarza :

mmg kena pantaukan walaupun anak x de masalah..hihi terbabas2 tu normal wak..janji x memudaratkan kesihatan anak...

mummyseri said...

ye lahh iena mmg ok je iena jaga pmknan uzma mcm tu..
tp betola kdg org2 ni sukeati dorang je walhal kuarge snirik...mcm kite pon kalo balik kg msti adik2 belikan jajan la tuk anak yg sulung tu..mmg kite terus terang ckp n x bg makan sbb x bagus tuk pmbesaran kanak2..

Intan said...

Totally agree with u iena...den pon tak suka org dok suap anak den sebarangan.

Lagi satu bukan nak kata apa, bersih ke tgn org yg suap anak kita tu...tu pon antara faktor yg perlu di ambil kira coz immune diorang lum cukup kuat lagi. Takut tak basuh tgn, tak psl2 anak kita leh sakit perut...hu hu.

mama uzma said...

mummyseri :

bg jajan...??!!ohh tidak...klu iena pun mmg iena bantah sama skali...!!mmg sgt2 x bagus tuk anak..huhu..apa la org ni kan

mama uzma said...

kak intan :

Ya betul tu kak...iena sokong...!!tangan tuh tah pegang apa2 pastu pegang makanan main bg je kat anak kita...ishh x suka la kan camtu..

Softtouch [Hanim] said...

mgkin org tu xtau kot uzma allergic ngan certain2 mknan..kdg2 ssh jugak iena kalu sy kat tmpat iena..kang bila kita tegur/marah org tu dia kecik ati plak...sabar yer iena..

mariaariffbaby said...

=)

yeah..maybe dia tak tahu Uzma 'fragile'..
maybe anak dia boleh makan semua..

maybe mommy uzma kena terangkan dia..without lukakan ati

its difficult kan

AshAnas said...

sy klu nk komen kt sini, akan jadi berjela2 la jwbnya iena... tp sy mmg mghadapi mslh yg sama... tpi yg rumitnya mslh dgn in-laws sy... susah sy stiap kali blk sana, diorg segan nk main dgn anas dpn sy. so, diorg slalu bwk anas masuk bilik, yg sy xleh masuk sesuke hati sy... br2 ni, sy dgr anas tersedak, sy nk masuk x blh, sy panggil2, tp sume org buat tatau je... ibu mn yg x risau dgr anas batuk x henti2, sy masuk jugak, kelam kabut sume kat dlm smbunyikan gelas yg diorg kasik anas minum... bila sy tanya, diorg ckp bg anas minum air sejuk dr tumbler... tp bl sy cek tumbler tu de coklat. pehtu br sy prasan ada gelas bwh katil...
sedihnya sy sbb diorg buat sy cmtu, sy ckp kat hasben, sy yg kena marah...
sy sndiri takut2 nak kasik anas minum dr gelas, diorg sesuke hati je nk kasik anas minum dr gelas. sy beli non-spilled cup khas utk anas utk kasik dia minum...
ape yg sy masakkan utk anas mamam, sume diorg pertikai, x sedap la, tawar la, siap komen cmne anas nk makan x sedap cmni... sy ignore je, yg penting anas berselera je makan cmtu...
tp kt blkg sy, diorg curik2 suapkan anas mcm2... sedih sgt... bila ckp kat hasben, sy yg kena marah blk, kata dia, sy terlalu kongkong anas sgt... sedih sgt tau...

mama uzma said...

Softtouch [Hanim]

disebabkan x tau tu la kandang2 kita kena pikir patut atau tak kita beri anak tu mkn kan..hihi..
ngan org baru kenal iena tegur elok2 la..ngan yg biasa blasah je ckp..

mama uzma said...

mariaariffbaby

sboleh2 nya x nak lukakan hati sesiapa tapi klu jenis x paham gak kenalah kan...hihi

mama uzma said...

AshAnas :

shira
ia ke sampai gitu skali..Ya Allah besar betul dugaan awk ye membesarkan Anas..nak2 plak suami x menyebelahi awk...sbr ye wak..iena arap pasni suami awk lbih memahami..awk bukan saje2 nak wat anas mcm tu kan..kita nak yg terbaik tuk anak..ishh geram lak iena..

UmiHariZahin said...

betul la... saya pun alami yg sama... hubby dan saya mmg jaga pantang makan utk anak2... tapi, family tak bagi sokongan... mm... tak terkata... sian kat anak2..