Wednesday, December 9, 2009

kulit SENSITIF...x tahan la....

sape diantara blogger ni senasib
ngan iena...??mengalami kulit
SENSITIF..ALAH..GATAL2...??


Iena ingat lg masa iena ngandungkan uzma
kulit iena makin sensitif..dan dia jadi
berperingkat2..mula2 kaki..dah ok..tangan
kemudian bahu..dan last skali masa tu
kandungan iena dah nak masuk 9bln..iena kena
kat perut..bayangkan..perut kita tgh menegang
iena x leh tido satu mlm..gelisah..gatal..nak
garu takut nanti berparut..usap2 je ngan tangan
mmg trasa la bintik2 ruam tuh..menangis2 x leh
tido..en abg la yg byk tenangkan keadaan iena
temankan iena...dan esok pagi bila tgk perut
mmg terkejut gila bila tgk bintik2 ruan tu
menjadi nanah2 kecik..mmg menangis iena tgk..
terkejut..takut..sedih..geli..patut la iena x
leh tido mlm tu rupanya dia nak kuarkan air
bisa tu..tu jadi nanah2 kecik tu..(tapi sempat
gak snap tu perut iena..nak tunjuk kat uzma
bila dia besar nanti...)bila bwk jumpa Doc dia
kata tu biasa pembawakan buka...dia bg krim
sejemput yg suai tuk iena ngan baby..sampai harga
rawatan RM500..hahh x terkejut beruk...


Sampai la hari yg iena nak lahirkan Uzma..iena
siap cakap kat Doc ngan nurse jgn terkejut tgk
keadaan iena..(sebenarnya iena malu yg teramat)
bila dorang selak..x nampak pun riak muka terkejut
dorang leh kata..lagi truk dari iena pun ada dorang
jumpa..tapi mcm mana pun iena tetap malu...huhu..


Dan skang..kulit iena masih sensitif..tapi x setruk
masa iena ngandungkan uzma..iena slalu kena kat
tangan..dan leher..iena x leh panas..nanti kulit
kering trus naik ruam dan gatal..dan masalah iena
iena x leh sapu lotion tuk lembabkan kulit..klu sapu
lagi bertambah truk....jadi stok krim Doc mesti iena
simpan..bila iena perlukan..krim tu ada..dan iena dah
rujuk pada Doc..Doc kata org x kan berjangkit ngan
kulit sensitif iena..syukur sgt2 sbb iena risaukan
uzma..klu tak sian dia kan...iena berharap sgt suatu
hari nanti keadaan iena kembali normal mcm sediakala
insya'allah....

5 comments:

UmiHariZahin said...

wah.. kita senasib.... skrg nie saya tgh alah kat jari jemari kiri saya... alah sabun..... perit wwooo...

Anonymous said...

Samalah ngan saya...malu sgt...sebab naik bintik-bintik katleher mcm jerawat tu. kesan parut hitam pulak tu. Bilalah nak hilang parut ni. kat pergelangan kaki pun selalu gatal-gatal...segan takut org kata kita tak jaga kebersihan...padahal...bukan main jaga lagi. salam perkenalan dari cheq-sue...www.cheq-sue.com

ct rahani said...

x penah alami kulit sensitif.. tp aidil ms kecik kulit sensitif gak.. x leh panas 2 berpeluh nti naik ruam yg kdgkala cam bernanah.. syukur bila dia makin membesar dh x sensitif lg.. ilang gitu jer..

flow said...

iena.. flo baru je baik dari ruam niee..pas turun genting.. xtau la alah pe.. dia gatal sgt2.. flo nie plak jenis x tahan.. garu je.. kat kaki dia gatal n naik bintik2 dlm mcm ada air..tp bila picit2 xde...tp bila da lama2 kit da ada air kit.. kat peha kiri pun ada.. skrang da berparut hitam.. benci..
kat tangan plak naik kat tangan kanan je.. tangan kiri xde.. pastu merebak kat pegelangan tangan..

mula2 flo degil.. doc bagi ubat sapu n ubat selsema.. tp flo dok sapu ubat je.. x jalan pun.. rupanye2 kena makan ubat selsema tuh.. pastu terus ok.. cuma dia jadi kering sgt2 n kena rajin sapu losen..

panjang plak cerita.. heheheee

mamanoa said...

iena..ader try pkai MINYAK KELAPA DARA tak????byk khasiat minyak tu..Kalu kulit kasaror alergic..or bb kna ekzema insyaAllah bleh kurangkan n ilangkan

dulu akk ada problem kena gatal-gatal mcm gegater..(problem darah skit masa tu)almost 2 years..everyday terpaksa depends on 1 ubat ni XYRTEC..mmg elok la, pas mkn ubat tu mesti surut gatal-gatal tu..husband akak ckp kalu seseme pun bleh mkn ubat tu..iena try la..