Tuesday, April 13, 2010

emosiKU terganggu

Anak...Cahaya Mata...untuk apa kawen klu hanya untuk memuaskan nafsu atau untuk halalkan ikatan tuh...??knp perlu sekat2 rezeki yg Allah nak bg...??mungkin agak sensitif pd org2 tertentu tp ini hanya luahan hati iena saje..x bermaksud nak ngata sape2...


Dia dah berkawen hampir 6thn...sblum ni bila ditanya..mereka jawab..blum bersedia lg,nak enjoy dulu..susah klu ada anak..nak wat itu ini terhad...iya ker..??pada iena ok je..x de apa yg terbatas pun..lg sronok apa...nak jadikan cita bila masuk 3thn perkahwinan..ada gak dengar2 yg mereka tgh berusaha untuk mendapatkan cahaya mata tapi rezeki tidak ada lg..mmg nampak kesedihan di muka pasangan ini..lg2 bila melihat kawan2 lain anak bertambah2..kami hanya mampu mendoakan yg terbaik untuk mereka...


Tiga hari lepas..en abg ada gitau yg suami kawan ni cerita yg mereka ambil anak angkat...baby yg betui2 baru pas bersalin mereka ambil...mmg terkejut sgt la bila en abg gitau berita tu..terpikir2 gak nape mereka cpt sgt beralah..tp biarlah itu hak mereka...Esok ptgnya iena bertanya dan barulah iena tahu yg isterinya x dpt nak melahirkan anak sbb peranakkan dia terpaksa dibuang demi kesihatan isteri dia..malang tidak berbau..iena mmg sedih dan bersimpati sgt nasib isteri dia sbb isteri dia terlalu muda sgt..lg muda dari iena...sentiasa lah beringat..kita x tau rezeki nasib kita sampai mana...seblum ditarik pemberiaan-Nya...bersyukurlah...


P/S: emosiKU terganggu bila tau bayi/anak2 yg x berdosa
dibuang...dibunuh..didera tanpa belas kasihan...!!!

5 comments:

AshAnas said...

shira pun ada sorg kawan cmtu... kitorg kawen lewat setahun dr diorg, kitorg dah sorg anak tp diorg blom de rezeki lg... awal2 lu ms ditanya, ckp blum sedia la, mcm kwn iena tu jgk, alsn xnak anak lg takut nnti ssh nak control klu anak dok kacau keje die, sbb die mmg keje dr umah...
skrg ni, diorg dh mula tension sbb bila teringin anak, Allah blum bg rezeki... tu la kan, kt ni kena bersyukur... anak penyeri umah tangga bkn pengacau kan...

zue @ annaleeya said...

adik ipar akak pon dah 5 thn kawen tp xde anak lg... mereka tak rancang pon tp xde rzki kan... mcm2 dah cuba berubat bagai... ari tuh pnah gugur skali... sian tau kt adik ipar nih bila org asyik dok tanya bile lg nak dpt anak... klu anak tuh bulih beli kt psr mlm, lame dah beli kan??? anak2 akakla adik ipar nih tumpang bermanja...

ht ckup geram, sedih bila tgk masih ade pembuangan bayi... xde peraankah mereka??

shi3la said...

ishhh sy pon takleh dengar kes macam nihh...gerammmm..!!

salam kenal yerk...raser macam 1st time jengah sini..kiter xchange link yap..

monamie said...

:( sedih... everytime baca pasal ni msti mona nangih... geram betoi la... kalau la dpt buat something! aku hiris2 jemur depa tgh sejuk2 pagi tu! haih!

Naura's Villa said...

jangan sekat pemberian tuhan..sepatutnya takyah nak plan...betoi x?