Tuesday, July 28, 2009

kami LIMA beradik

Nak tanya...sape tgk cerekarama Sabtu lepas...tajuk "KETENTUAN"...hmm En Abg tanya..betul ke ada adik beradik mcm tuh..iena jawab..sbb ada la dorang wat kisah mcm ni..tuk panduan kita semua...


Macam kami lima beradik..mmg ayah & mama dah terapkan kasih sayang antara satu sama lain...ayah cukup pantang klu kami berjaduh atau bercakap kasar...ayah selalu pesan..ADIK2 BERADIK JGN GADUH2..JGN ADA SIFAT CEMBURU ATAU HASAD DENGKI...byk lagi yg ayah dan mama pesan pada kami lima beradik..terutama iena sbg anak sulung..dan adik kedua iena..sbb kami beza setahun je...kami mmg rapat..jadi ayah dan mama pesan jangan ada jurang skit pun antara adik beradik lain..walaupun jarak umur yg berbeza..


Iena ingat lagi...masa tu zaman budak2 hingusan la...iena ngan adik dah siap2 nak gi sekolah..adik dah siap yg iena tgh pakai tudung..kebetulan..tudung iena kotor skit je..iena mcm x puas hati..nak tudung yg adik pakai sbb cantik bersih..kami bergaduh..ayah yg tgh tunggu di bawah tuk antar kami dengar kami bergaduh..ayah naik atas..trus marah kami dua beradik..ayah bantai kami ngan tali pinggang dan ayah x kasi kami gi sekolah hari tuh...sambil ayah bantai sambil tuh ayah marah la.."KAN AYAH DAH PESAN..ADIK BERADIK JGN NAK GADUH2...!!JGN ADA RASA IRI HATI ATAU........"huhu...kami menangis kesakitan..tapi kami x salahkan ayah sbb kami tahu apa yg ayah buat tu betul...SIAN ADIK IENA X PASAI2 KENA PUKUL...hihi..(sori mok..)


Antara kami dua beradik ngan adik no tiga..jarak mmg jauh...jadi kami x berapa ngam...antara ada alami masalah skit lepas tuh...dan adik terpaksa cuti sekolah selama tiga bulan tuk menjalani rawatan...dan selepas tahu keadaan adik..mama selalu pesan kat kami...jangan sisihkan adik sbb jarak umur yg jauh berbeza...ajak borak sekali...layan mcm biasa...dan mcm2 la...selepas tuh kami ok mcm biasa sampai la sekarang....kami mmg riuh..hihi.....(kan mok2...)


Tak lama tuh kami dapat adik lelaki...sbb kami tiga dara...seronok dan tiuh la umah tuh....bertahun pas tuh..kami empat beradik dah besar..mama dan ayah nak penyeri umah lagi..dan adik bongsu kami perempuan...jadi la kami lima beradik yg sangat rapat dan penuh ngan kasih sayang atas didikan dan asuhan ayah dan mama....


Berbalik cerita ketentuan tuh...sape yg harus dipersalahkan...??mak bapak...??diri dia sendiri disebabkan lupa diri...??atau sbg suami yg skit x bertanggungjawab terhadap isteri bila isteri dia berperangai begitu ngan ayah..mak dan adik beradik dia...RENUNG RENUNGKAN LAH....

12 comments:

adianiez AIDA said...

aida pun 5 beradik. 4 dara dan 1 teruna. aida ni no. 4. so rapat dgn adik pompuan. hmmm, tiap hari kami gaduh! but rapat. miracle. kat sekolah. then kat universiti (meskipun dia di penang saya di KL) dan hingga now da kawin. tiap hari mesti sms.

nurin & syuhada pun now 24 jam bergaduh... ada jek yg jadi isu. aduhai.

tentang movie ketentuan tu aida tak tgk. but komen aida tentang last paragraph iena... ialah...

peranan suami penting dlm menasihati isteri. bimbing isteri ke jalan yg betul. memang ler isteri tu da perangai buruk. maka, suami patut betulkan. jgn biar. jgn tgk jek. jgn diikutkan.

bila da mudarat, susah!

mama uzma said...

Aida :
hihi...asam garam adik beradik ni..

betul tuh..iena sokong..sbg suami mmg dah hak dia tuk tegur isteri dia...bukan jadi tunggul tgk perilaku isteri dia kan...

miela77 said...

daku sokong...adik beradik kena berlebih kurang...jgn ada dengki, iri hati, cemburu..yang main peranan dalam hal nie semestinya ibu bapa...Setuju tak?

mama uzma said...

miela77 :
setuju cikgu...hihi...

Ibu Ayra said...

iena, kak ros tgk gak citer tu... part jasmin hamid tgh taubat nasuha tu menitis airmata akak... sebak sgt...

Ena Qaisya said...

bile dah dihujani kekayaan mmg cpt lupa diri.. so tak pelik mende2 camtu.. akhirnye membawa padah sdiri..padan muka dia muahahaha

mama uzma said...

Ibu Ayra :
part yg tuh mmg menyentuh perasaan...huhu...

Ena Qaisya :
tu lah...manusiakan...mudah lupa asal usul...bila dah dilanda musabah..barulah menyesal..

zura said...

ko memang kak, xpasai2 aku kena bantai skali..xleyh tgk aku senang.

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Alhamdulillah kami 4 beradik amat SEPAKAT... Time kecik2 dulu gaduh2 biasa aa..... hehehe

Sekarang semua dah MATANG.. dah boleh pikir mana buruk baik...

Hope anak2 MAMA boleh mencontohi kami....

mama uzma said...

mok :
masa tuh..klu bukan ngan ko ngan sapo lg aku nak ngusik...keh3..

mama :
itulah..klu mmg bleh pikir tu x kisah sgt la..x leh pikir tu yg geram...sbb mmg ada yg gitu kan...

AshAnas said...

eh, kita sama la... 5 beradik... no.1,2,3 prempuan, no.4 lelaki, no.5 prempuan balik... tp km 4 kat atas sume tak jauh sgt beza... mmg kami rapat... masa adik yg lelaki 5 tahun br dpt adik plak... so, yg bongsu mmg mcm tersisih sket la... tp km syg ja dia n slalu pantau study die cz die sorg je yg kt sekolah lg, yg lain dh masuk U, dh keje... tp tu la, sian die cz die sorg2, mcm mls blaja sket... mcm km dulu, study sm2...

erm, xtgk la cite tu... blk umah mak...

mama uzma said...

AshAnas :
banyak gak persamaan kita kan..hihi..(dah la saya tgk awk mcm kwn lama saya jee...)

macam iena jarak2 tapi sorang study..yg lelaki tahfiz dan yg bongsu tu sek...ok la..hihi