Tuesday, August 11, 2009

cerita T.B.P lagi

Ada yang msg iena minta iena citakan skit aktiviti yg T.B.P jalankan...hmm...bleh tapi DIANTARAnya je yee...hihi...Ok..anak yg di antar oleh mak/bapak selalunya seawal 7 pagi...anak kadang2 datang dalam keadaan yg x bermaya..yelah..mungkin malam tido lambat..ataupun tido mereka terganggu disebabkan mak/bapak terpaksa masuk ofic awal...dgn itu..dalam sekitar 8:00-9:00 kami adakan aktiviti luar..

Sebelum GAME bermula..pengasuh akan mengajak anak2 untuk bersenam dahulu...org kata panaskan badan..hihi...kemudian barulah GAME di jalankan tuk menceriakan emosi anak2 tu tadi...cth macam lawan lari itik ke...lari bawa bola ke..main nenek2 ke..dll....sebelum kul9..anak2 akan buat barisan di depan tiang bendera bersiap sedia untuk bacaan doa..nyanyi lagu neragaKu..dan lagu T.B.P....kemudian barulah anak2 masuk ke dalam untuk sarapan dan aktiviti selanjutnya mengikut jadual yg disediakan...


Ni antara salah satu KEWAJIPAN T.B.P...walaupun hanya di iktifar sbg TASKA tapi kami tetap mendidik anak2 seperti di TADIKA...anak2 akan di ajar mengikut tahap kepandaian mereka...di dalam kelas untuk anak2 yg perlu di beri tumpuan lebih,x perlu la dihuraikan kan...di luar kelas plak untuk anak2 yg yg di ajar mengikut jadual yg disediakan...untuk aktiviti kraf akan di ajar setiap hari jumaat....yg ni lah paling dorang suka..nak2 klu guna colour water..suka btui conteng2 nih..hihi....kita pun tumpang seronok..pastu kadang2 tu x caye je klu tgk yg anak2 iena jaga dari 2bln dah semakin membesar sihat dan bijak...mmg masa tu berjalan begitu pantas...yelah iena pun sekarang da kawen..dah ada uzma pun...hihi...masa2....
Ok..pada kengkawan yg bertanya..rasanya ok kot takat ni cerita iena mengenai aktiviti T.B.P....hihi..arap korang puas hati ekk...untuk anak2 T.B.P..semoga korang terus menjadi anak yg bijak pandai...dan yg penting menjadi anak yg soleh dan solehah..insya'allah....

8 comments:

Siti @ nurie said...

akak cm terjumpa iklan tadika ni dlm pa & ma lah...betul tak?..ke akak salah ek...bila terbaca iklan tu, teringt lak taska uzma ni...

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

salam Iena,

bolehlah kita bertukar2 idea ye. K.Nur kat sini pun banyak dpr idea mcmmana nak buat aktiviti utk pre-school kids. Kat sini diaorg selalu buat cooking dgn budak2. Buat resipi yg mudah2 mcm muffins, scones or pizza (dough tu kita buat dulu). Mesti budak2 suka.

mama uzma said...

Siti @ nurie :
ehh ye kee....x pasan lak...
yg ada T.B.P penah masuk TV9 ngan MINGGUAN WANITA tuk wanita muda berkerjaya...yg PA&MA..x pasti lak kak....

mama uzma said...

Nur,Nura, Nurad, Yani :

betui3....
sokong sgt...leh tukar2 ideakan..
sekurang2 byk benda yg dapat anak2 tu blajar...

tq sesgt...

** Perfect Love ** said...

ala.. bestnya tgk aktiviti kat taska iena ni. Sy suke la taska yg ada jadual sistematik gini.

teruskan usaha mendidik anak2 di taska ye ;-)

MommyDania said...

gmbr 1st: anak i mmg anti camera sket, dtg mood ke laut dia la tu. hahahaha

kirana said...

huwaaaaa..camne nk train aiman nnt
dia mmg tido jer dlm kete masa anta umah pengasuh..nnt thn depan nk tadika jenuh la

mama uzma said...

kak kirana :
hahh...
dah kena ajar dari sekarang tuh...
kena wat time tido dia ngan betul..sbb dari umah lagi dah kena buat emosi dia elok..klu x..mmg mood dia x elok punya...