Wednesday, January 20, 2010

"mama..uzma dah jemu la..."











Huhuuhu..Iena nak tanya la pada kengkawan yg anak dia sebaya iena...samada dah lalui atau tgk lalui apa yg iena lalui ni...hahh amik punya byk LALUI...hihi..Ok..mcm ni sebenarnya bigboy uzma ni iena dah mula prasan dia dah mula jemu mkn bubur tapi iena tetap buatkan gak..kadang2 sampai paksa uzma makan..sbb x nak dia susut badan..huhu trukkan...uzma pun makan la jugak akhirnya la dia akan luahkan balik klu dia betul2 x nak makan dah..uzma skang ni nak makan apa kita makan tau..nak mkn nasi..x nak mkn bubur..lagi2 skang dah pandai minta..lg la beriya2 dia minta kadang2 wat kita x sampai hati..hmm nak buatkan apa ye..x kan nak bg sup je..klu bleh iena x nak bg uzma mkn kicap..tak nak senang lekat parut..hihi...ada sape2 nak kongsi ngan iena..??


gambar diambil dari google

16 comments:

naurah makwa said...

budak2 mmg cepat bosan ngan makanan yg rutin..kena kreatif gak..sama ngan damia

** Perfect Love ** said...

iena,
Qaisara saya masa umur dah masuk setahun ni.. saya dah mula bagi dia nasik. Sbb dia mmg dah taknak bubur yg lembik2. Tp masak nasik yang lembik la.

Untuk lauk2 harian dia.. boleh masakkan sup, bayam masak air, isi ikan goreng, isi ayam goreng ataupun telur rebus. Kadang2 sy masakkan juga sayur masak lemak putih tu.


Umur mcm uzma ni dha boleh pelbagaikan makanan dia. takut nanti dia jemu dn taknak makan.

genny da bomb said...

bagi dia rasa sikit2 apa yang kita makan..kalo dh umo camtu..dh byk gigi, mmg mcm2 la dia nk makan..sikit2 try n tgk apa yang dia ok n apa yang dia alergi..kicap kalo dia takde parut apa2 takde masalah nk bagi..lain la kalo dia mmg ada parut chicken pox ke hehee

Mama_Aqish said...

wat la spagetti ker...sup sayur ker....nasi ayam ker...mostly bebudak suka nasi ayam tau....

love said...

hai..salam
biasa kot if our kids jemu with food dia. kita pun if mkn bende yg sama pun jemu jugak...ini kan pulak budak2 yg tgh sibuk n rasa2 food ni.

U buat food yg simple2 je..mcm mushroom soup ke..with toast bread.
pasta with cream. mee2 soup ke. n give them some snack ...cam yogurt.

For me..jgn paksa budak mkn...nanti dia boring n tak nak mkn langsung. Let them choose what to eat. Make it interesting. So tak de lah kite rasa bersalah, if dia muntah kan or lapar nanti.

mama uzma said...

naurah makwa :

hihi
mama dia kreatif tang lain...
apa pun tq ya

mama uzma said...

** Perfect Love **

itulah takut gak dia jemu klu paksa2..dah try bg nasi lembut tapi dia makan skit la berbanding klu makan nasi bubur..

mama uzma said...

kak geni :

hahaaha
x bg kicap nak elak klu ada kesan luka x nak la jadi parut hitam..x de la parut chicken pox,blum kena lg..

mama uzma said...

mama aqish :

uzma x nak la mkn spagetti..dah penah cuba..hmm buat sup mcm mama wat kat aqish tu ye..hihi..ok gak tuh

mama uzma said...

love :

salam kenal..
byknya menu baru yg awk bagi
tq ya..akan iena cuba tuk uzma nanti..minta2 uzma kembali berselera semula...

mariaariffbaby said...

yeah..
my ecah pun tak mau makan bubur

like me..buatkan sup carrot..
biar nampak ceria skit..

Mrs. Adz said...

kena bykkan menu uzma laa..tapi kalau dia nak makan pe yang kita makan,boleh bagi asalkan pilih la yang sesuai..

wat la kentang ke,macaroni..

Intan said...

He he, iena...den still bg arissa bubur lagi but every time kami makan benda lain...mesti kasi dia makan sikit.

Dia still tak leh mkn byk nasi biasa tu yg intan still wat kan dia bubur. Kalo dia makan pon alahai berapa sgt lah yg masuk mulut dia tu...he he.

Nanti after dia betul2 dah tak nak bubur and nak makan nasi biasa byk baru intan akan stop buat bubur.

mama uzma said...

mariaariffbaby :

ohh ye ke..
mungkin dorang dah ada gigi
tu yg x nak mkn bubur..nak blajar nguyah kot..hiihi

mama uzma said...

Mrs. Adz :

itulah x leh gakkan bg sebarang2 makanan...kang tah apa2 jadi..

hmm kentang...??
dia x suka la kak..yg kfc punya
sedap tu pun dia x mkn..payah..!

mama uzma said...

kak intan :

huhuhuu
bagus la arissa comel tu still nak mkn bubur...betul tuh klu makan nasi byk mana sgt klu nak bandingkan mkn buburkan..tu yg badan uzma susut skit tu..tambah plak semakin lincah sejak masuk school ni...