Monday, January 25, 2010

tak yakin ngan diri sendiri



Iena nak cita la ttg kelemahan iena yg satu ni...huhu..nak tau apa dia..??tang memasak...iena nak kata pro masak tu tak la..tapi lauk yg iena masak alhamdulillah mmg sedap ditekak..org kata bleh makan la..dan cukup segala rasa..tapi iena tak yakin nak hidangkan tuk org lain melainkan en abg & family iena je...


Kalau kengkawan nak tahu..dari pertama kali family en abg dtg sampai la berkali2 datang..iena x penah masakkan tuk mereka..mahupun tuk sarapan..iena hanya hidangkan air je..kalau x beli bungkus kami akan bawak makan kat luar..huhu trukkan..en abg penah suruh iena masakkan tuk family dia tapi iena x nak..iena takut..tak yakin leh masak tuk mereka mahupun klu ada tetamu dtg umah...entah apa la kata family en abg pada iena kan..truk sgt ke iena...??huhu...tapi x delah iena dgr mil bising kat en abg ke...sbb mil tahu iena mmg leh masak tuk anak dia...tapi mesti mil pun pelikkan knp iena x penah masak klu dorang dtg umah kan...iena takut klu2 apa yg iena masak x kena kat tekak dorang..tu la yg paling iena takut..jadi dari berlaku mcm tu..iena pun x la masakkan tuk org lain..


Rasa2 nya sampai bila la iena nak jadi macam ni kan...wat malu je...iena perlu yakin pasni...iena perlu buktikan dan tunjuk yg iena pun bleh buat mcm org lain buat tuk keluarga dia..harap2 iena lebih yakin lepas ni..

6 comments:

genny da bomb said...

bole punya masak kat famili ipar pun..hehehe..belasah je janji makan tak sakit perut,tak muntah balik sudah..cukup rasa dah ok la tu..

kalo rasa tak kompiden sgt, masa masak sukat siap2 bape kena pakai barang2 n nnti bila ramai dtg gandakan je..hehehehe..

no worries la..kadang2 teguran kata tak sedap tu la buat kita nk baiki apa yang tak sedap kan..belajar dari kesalahan kekdahnye..mana la ada org start masak terus sedap gile..

hihihi

Siti @ nurie said...

akak pun x pernah masakan utk FIL...tpi, ipar duai yg dtg, akak ok je nak masak...kalau MIL ngn FIL, mesti akak x masak...ntah ek...bukan x yakin, cuma cara masak MIL berlainan ckt ngn cara akak masak..so, dr diaorg x makan, bek akak x masak...

** Perfect Love ** said...

Awak, kalau en abg dah suruh masakkan utk family dia.. itu menunjukkan dia suke masakan awak. So, cuba sekali serve utk family dia plak. Mula yg kecik2 dulu pun takpe. Contoh mee goreng2... pastu up level.. lauk simple2... up level lagi... baru masak siakap 3 rasa ke.. kailan ikan maisn ke.. hehe.. cuba tauuu. jgn lemah semangatt.. MIL sedikit sebanyak mesti rasa teringin nak makan masakan menantu.. ;-)

naurah makwa said...

dulu naura pun camtu gak.tapi naura hentam jer masak apa pun..janji diorang makan.takper kak,asalkan kita coba..

fazemy said...

Lain org lain cara masakannya. Klw ko masak tak sedap maybe mak mertua ko fikir itu cara ko masak. so dont worry. jgn risau expectation org psl masakan ko..tp risau kan ckp belakang org kata ko pemalas. so masak je. sedap kat tekak ko means sedapla kat tekak mereka. huhuhu

~~@lyci@~~ said...

sama lah dgn alycia.. setiap kali family PIL dtg rumah, jrg masak.. selalu beli ejr.. entah, rs segan sbb MIL tu terer masak.. selalu kalau kat rumah MIL, dia masak, aku yg paling byk makan ahakkkk.. menantu hantu betulll..