Wednesday, March 17, 2010

Alahaii heroKu ini

Bila anak makin membesar ni mcm2 kerenah dia yg kita kena layan..tapi iena x tau la org lain mcm mana..masing2 punya cara didik anak kan...mcm iena..klu ikut iena ngan en abg..iena lg nampak tegas ngan uzma berbeza ngan en abg...sbb tu uzma lbih manja ngan papa dia..tapi dah kata anak kan..apa2 tetap cari mama dia jugak..hihihii...jadi x semua kehendak dia iena turuti sgt..ini tuk masa akan dtg juga..klu awal2 dah ajar mmg payah la nanti...


Uzma ni mmg klu gi mana2 dia x suka kita pimpim tangan dia..dia lg suka bebas berjalan berlari ikut suka dia je..mmg klu nak gi satu kedai ke kedai lain makan masa..last2 klu lambat papa dia terpaksa terkam dia n dukung...klu x mmg jenuh la..klu time makan pun mcm tuh..dia x suka duk kat kusi baby..keta tolak ke..dia nak berlari sana sini..pastu suka2 nyorok disebalik2 baju..tak ke bahaya tuh...


Pandai nak ngamuk..tapi jarang uzma buat kat luar dari umah la..slalu dia buat kat umah..klu iena ajak masuk..,dia x puas main..iena x layan..dia hempas punggung pastu buat2 hantuk dahi kat lantai...iena pun ckp "mcm tu ke budak baik..?ngamuk2...!!" uzma pun bangun la sambil jalan terkedik2 masuk dlm...hihi..dia tau klu ngan mama dia,x kan dilayan punya...


Terlebih rajin pun susah gak...habis dia tolong kutip baju tapi bukan letak tempat kotor dia campaknya dlm tong sampah...alahaii anak..tu bukan sampah la syg..tu baju kotor...letak dlm bakul kotor..klu dia jumpa apa2 pun mesti nak buang dlm tong sampah..tapi pandai lak mainan dia x nak lak dia buang..hihihii


pandai pilih sendiri nak pakai kasut atau selipar...klu pakai smart2..uzma pilih la kasut mana dia nak pakai..amik kat rak kasut..klu pakai sempoi2 amik selipar je..hihihii...pastu klu dah siap tahu nak trus masuk keta je..sabo jelah..


klu nak cita lg pe'el uzma ni mmg meleret2 la..jadi kat bwh ni ada la pic terbaru dia yg kehendak dia x dituruti...keh3...


situasinya uzma terpaksa gak menunggu mama ngan papa dia habis makan baru leh dilepaskan...tgk la muka dia...hihi



x lama pastu..dah mencebik nak menangis pun ia...sbb x dilayan kehendaknya yg nak turun dr keta tolak tuh...



pas dipujuk ngan puji pujian..uzma pun kembali ceria dan wat la aksi2 manja dia yg mencuit hati kami...cayannggg uzma...

3 comments:

Mama_Aqish said...

dah besaq anak bujang ni ye...aik kejap nangis pastu senyum plak...anak dah meningkat besar ni memang macam2 kerenah diorang...kiter kena banyak bersabo...lama tak dengar citer pasal big boy uzma yang encem ni

Siti @ nurie said...

mmg mcm tuleh perangainya bila nak dpt adik...he he he,,,,tapi lpas 5 6 bulan tu, eloklah dia...sabor byk2 ye uzma...

love said...

hai u. Ya..biasalah if dia nak dapat adik..memang byk perangai. My 1st son tu beza age 4 yrs. so just imagine....manja sngt.

My 1st son, Ashaff sangat lasak when dia dpt kaki. Memang tak leh nak tengok2 barang. Geram sangat tau mase tu. But now dia dah besar and ade adik so..dia pandai bwk diri.
kena banyak sabar. Its not easy kan jadi mother ni. Me, stil learning..everyday.

do drop at my blog. http://ashaff.blogspot.com/