Tuesday, July 6, 2010

x tau nak wat apa lagi....

Rasanya iena pernah cerita tentang uzma mmg ada masalah nak poo poo cara lawas hari2...Dia memang akan jadi sembelit dan susah nak tengok uzma poo poo hari2 ngan jenis najis yg lembut...macam2 iena try yang mana kawan2 dalam blog syorkan..tapi x menjadi gak....contoh yang iena bagi..


* Air Vitagen
* Lebihkan buah-buahan
* Scott's putih
* Air Kurma
* Calcium


Huhuhuu....pun x membantu jugak....kesian tgk dia meneran2 menangis2 nak poo poo...dah bawak jumpa pakar cheak usus dia tp Alhamdulillah x de masalah...baru2 ni bwk jumpa Doc sbb 4 hari x poo poo...Doc bg ubat pancut kat punggung pastu Doc kata pasni sure ok x kan sembelit lg...dia kata bdk2 x leh kerap bg ubat tuh...tapi tetap sama....macam ari ni dah masuk tiga hari uzma x poo poo....kesian hero sorang ni..ada masa tuh..tgh malam klu dia memulas2 sakit perut..mmg x leh tido la kita orang..memamg uzma meragam..menangis sakit perut nak poo poo....amii masa yg lama nak tunggu dia teran najis tuh..baru2 ni...uzma start meragam sakit perut dari kul11 mlm....dia tido 10 minit kang bangun tonggeng2..manangis2....kita org pun gosok2 perut/blakang dia...rasa lega tido balik..x sampai setengah jam..bangun menangis balik........sampai la kul4:30 pagi baru uzma berjaya meneran kuarkan najis dia...bayangkan...betapa lama nak tunggu uzma poo poo...kesiankan...klu tgk uzma meneran lagi x sampai hati...kesian sgt...nampak sgt seksanya dia nak tanggung...


** Kawan2 ada idea lain x yang leh iena cuba kat uzma......

13 comments:

Ibu Mifzal Arsyad said...

uzma minum susu ibu ke susu botol? kalau susu botoll try tukar susu..mungkin x sesuai nga dia.

Marsha said...

Wak, try cairkan susu yg uzma minum. Kalau xok gak...wak try tukar susu kot2 susu xsesuai...

Umi said...

uzma minum susu apa? ada cuba tukar susu? klu boleh, elakkan dia makan coklat... mm.. cuba bg dia makan oats.. bg dia makan mcm makan nestum.. campur milo sikit, bagi ada rasa sedap...

SyahNur said...

siannye uzma.. agaknye x serasi ngan susu.. try cairkan susu dia, mane lah tau berjaya, x pun try tukar susu.. uzma minum susu ape skrg?

mama uzma said...

Ibu Mifzal Arsyad

Uzma minum isomil....pernah tanya Doc punca sbb susu ke..Doc kata tak..huhhuu

mama uzma said...

Ibu Mifzal Arsyad

Uzma minum isomil....pernah tanya Doc punca sbb susu ke..Doc kata tak..huhhuu

mama uzma said...
This comment has been removed by the author.
mama uzma said...

Marsha :

kita dah pernah try susu lain wak..tapi uzma ni lak yg x na minum....

mama uzma said...

Umi :

Uzma mmg x penah tukar susu..dia minum Isomil..dah penah bg susu lain x nak..iena mmg x penah bg uzma mkn coklat...hmm try bg oats ye...ok nanti iena cuba bg..tq ye..

mama uzma said...

SyahNur :

penah gak cairkan susu tapi x jalan gak..tetap payah Poo Poo n sembelit...

genny da bomb said...

iena...akak ase tukar susu dia la kot..nuqman penah jadi camni..bila tukar susu ok la..

tak pun pagi2 bangun2 tu kasik dia minum air suam..sblm tido pun..

kena makan sayo byk le kot..sayuran ijau..ada satu produk melilia kasik lawas berak2 ni..tapi tak sure la sesuai ng budak2 ke dak..

adianiez AIDA said...

hmmm byk kan minum air putih ko. dgn byk sekali. syuhada pernah ada problem gini, sehingga terpaksa aida cungkil bontot dia tau. tak bagi per pun. ubat doktor x jalan. sumbat dgn air dgn byk. but susu still maintain dose biasa.

Anne said...

mungkin kena tukar susu kot.kalau tak silap isomil tu susu berasaskan soya kan.. mungkin uzma tak sesuai.