Tuesday, October 19, 2010

jadual makan org berpantang



Oppsss....!!
jgn ada yg bohsanye membaca blog iena
almaklum org tgh berpantang..cita pasal berpantang jelah
kali ni nak cita lak jadual makan & minum iena
(mcm iena sorang je duk berpantang..huhu)


iena sarapan 7:30am iena amik horlick yg ada nestum
10:00am minum milo shj klu lapar mkn la biskut
12:00pm makan nasi+satu jenis lauk+air teh mas cotek
4:00pm minum milo/jus kurma+roti
7:00pm makan nasi+satu jenis lauk+teh mas cotek/soya
10:00pm minum horlick/milo
(air suam akan ulang2 minum setiap setgh jam..)


urmm sempat gak la iena snap lauk yg mama sediakan tuk iena
sudi2 la jamu mata ye..hihi


ok selain makan sup ikan haruan(4-5 kali seminggu)
ni antara kelaiannya..




ayam masak sweet sour+pelbagai jenis sayur




ikan haruan masak lada+sayur sayuran




ikan bawal masak lemak


p/s : ada x sape2 nak kongsi menu best2 ngan iena...??
bleh gak tukar menu iena nanti..hihi

6 comments:

Softtouch [Hanim] said...

akak plak byk mkn ikan bakar bakar n bakar...he he he..konon2 nk kurus lah tapi tetap xkurus..ade jgk smbal sikit2..tgk bb ok ker tak n alhamdulillah bb ok...

love said...

hai u,

memang sedap semua masakkan bile time pantang ni. mase i pantang pun ..no complain about food nye..but tak tahan the heat..panas ..hehehe

setahu i..orang pantang yang c-sec tak leh makan ayam..coz nanti gatal2. makan ikan pun yang besar je..coz nanti tambah susu. sayur pun tak semua boleh makan..takut nanti sejuk..and ade yang not suitable for the breastfeed, takut colic. if x silap..kalau silap betul kan ye.

mase kite pantang ni..halia..bawang putih, kunyit n lada hitam..kire wajib lah kan..dalam masakkan..tuk panas kan badan. Try lah masak singgang..or orang cakap asam rebus..tu pun sedap and sangat menyelerakan bile makan panas2....

eh..panjang pulak i menceceh..hehehe

daaaa

mama uzma said...

Softtouch [Hanim]

Oh ye ke....
x jemu lak akak..hihi
iena pun apa yg mama msk ok kat zahra..x la dia cirit atau kembung...alhamdulillah la..

mama uzma said...

Love :

masa anak pertama mmg cuma makan ikan haruan je...n susu problam pastu Doc bg carta makanan..ayam mmg bleh makan x de masalah walaupun czer cuma x bleh msk atau mkn skali ngan kulit ayam..kulit dia yg wat gatai tuh...alhamdulillah mmg x de masalah gatai pun makan ayam..

sayur pun amik yg bersesuaian ngan kita la..mcmbrokoli..carrot..lobak putih..penting tuh tuk tambahkn susu..hmm halia..lada dll tuh mmg wajib letak tuk panaskn bdn..hihi..

TQ love kongsi menu baru ngan iena...n tq jenguk blog iena

ummu umar said...

iena, kak anfal minum milo dulu masa pantang umar..tapi berat naik. Tapi memang selera la, cicah roti. kalau minum air suam banyak pun lagi bagus sbb milo kaw ni memang sedap sbb manis!

butikbundazka said...

enak ssekali ibu masakannya.,
bikin selera makan jadi tambah,
manalagi belum makan siang,lagi kerja.
mampir balik ya bu dan salam kenal dari butikbundazka
http://www.butikbundazka.net/