Thursday, March 17, 2011

XL ~ L ~ M ~ S

Boleh agak tak maksud Title iena tuh...??hihi lbih kurang ukuran badan la...hmm mcm kita beli baju..."KO SAIZ APA...??" "AKU SKANG SAIZ M...KO PLAK..??" Percaya atau tak..kebanyakkan saiz badan wanita akan bertukar selepas berkahwin dan selepas bersalin...??ni apa yg iena lihat didepan mata iena la...tapi yg bleh maintain badan tu mmg hebatlah...dan sungguh jeles okey....!!


Kalau korang nak tau saiz badan iena seblum berkahwin adalah XS...iena mmg kurus gila ala model gitu...haha sungguh over ye..tp sungguh zaman sek lg iena mmg HALUSSS je...org kata klu ditiup angin pasti melayanglah...walaupun iena kuat makan tapi mmg badan iena tetap kurus melidi..tak kan naik2 berat badan tu..waktu tu nak bergaya pun tetap nampak comot sbb terlalu kurus...Habis je zaman sek baru la berat iena naik skit...dan bahagian2 yg sepatutnya up pun dah semakin MAMTAP gitu...mmg cantik..ala2 persis Erra Fazira...'nak jugak...!'sungguh mmg x tipu...pakai apa pun cantik dan mamtop...pewwettt2 la bila berjalan ala2 model tu...waktu ni saiz badan iena sudah ke S....x caye...tgk gambar bawah ni...


saje kasi tgk gambar duduk..,klu yg berdiri ada yg jeles...hihihi


Bila sudah berkahwin...hati manyakkkk senang gumbira...hari2 mau masak ikut tekak..dapat lak suami yg x banyak memilih...lagi la sakan memasak ikut suka hati..sampai x sedar badan tu makin naik...sedar2 pun bukan suami tercinta yg tegur..tapi orang2 keliling...hmm..bila dah ada yg tegur dan2 pakai baju ni ketat..pakai baju tu x cantik...pakai suar ni buruk...hahaaha kalau tak haram x pasankan...tapi bila ditanya pada suami tercinta..dia kata ok je x de yg brubah..jawapan slamat je nak jaga hati...hampeh..bila pakai apa pun rasa x slesa..shopping2 tau la badanku sudah bertukar saiz ke M plak...alamatnya kena la beli baju baru lg..yg kecik2 sendad mendad bungkus bg kat orang...sonang cita...x la penuh almari ku ngan baju kecik2 yg entah bila leh pakai...hihi...haa sure korang nak tgk gambarkan..nak kepastian...x caye tgk kat bawah...

acehh..org kata tgh manis2 lg...manja lbih la...hihi..nmpak x agak padat skitkan...


Selang bape bulan bersama...gatai2 mau check sendiri..alhamdulillah positif...melompat2 lam blik air ko...punya la suka..hahaha...masa pregnant 5bln keatas punya la lepas geram..keje duk makannnnnn je...nak yg mewah2 sedap2 lak tu...non stop ok suka benor makan..sampai berat badan mmg naik mendadak..tp x heran dah konon2 sbb kita pregnant...org paham klu badan nmpak mok2...sampai la ada yg tegur,pas bersalin pantang betui2..klu x susah badan nak turun asal nnti...sempat menjawab lam hati lak tu..alaa x pe...boleh punya...hihi...berat iena klu x silap masa 9bln hampir 70kilo kot dr asal 47kilo...hahh amikkk byk gila naikkan..kasi tgk skit badanku waktu itu....

besarkan..nampak pendek la plak..huhu...x ingat waktu ni bape bln yg pasti masih jauh lg nak bersalin....


Selamat sudah melahirkan putera hati...walaupun secara cezer...huhu cedih mmg cedih tp redha ngan ketentuannya...yg penting puteraku dpt diselamat...tau jelah kan org cezer berpantang ni bukannya leh mcm2...nak minum herba2 pun x leh...nak berurut pun xleh..apatah lg berbekung...tp syukur sgt..mak bidan yg kami gelar dia Ibu mmg pandai...mcm2 cara dia buat tuk iena...lam masa seminggu jahitan iena kering bersih dan cantik...Doc pun terkejut...pastu Ibu buatkan sauna tuk iena menggunakan akar2 kayu yg Ibu cari sendiri dan mcm2 lg yg iena pun x tau..ibu mandikan iena..mandikan ok..mmg terbaik la..sonok rasa time tu...semua org watkan...hihi...gosok badan2 iena ngan perbagai jenis daun2..mmg segar gila badan...mama plak masakkan menu khas org berpantang...sedap gila..klu ikut tekak mmg nak ditambah lg nasi tu..tp harus syg badan ye...hahahaha.........dan hasilnya sgt2 suka bila bentuk badanku kembali normal ke saiz M....lalala...x caye..??buktinya dibawah

suka x...??haruslah suka....bukan senang occay...


Pregnantkan zahra len plak citanya....iena x kuat makan sewaktu pregnantkan uzma...makan setakat isi perut je...bukan x slera tapi mmg rasa kenyang..ohh hati dah berbunga riang la kan konon2 nnti pas bersalin senang la badan nak turun mcm asal...pendekkan cita zahra pun bersalin secara cezer...mmg x dapat tuk normal..masih menggunakan hikmat Ibu..tapi mmg x de rezeki iena kali ni sbb Ibu kata..akar kayu n daun2 tuk digunakan masih tidak ada lg...huwaaa....mau meraung rasanya...Ibu guna cara len tuk rawat iena tp mmg x sesedap masa uzma...huhh malas la nak cita...sebab....tgk lah hasilnya....

nak meraung tgk gambar nih...besarkan...mok2 kan...


Percaya tak....iena TAK BOLEH pakai baju2 iena lg...bila pakai semuanya KETAT dan nampak HODOH..iena mmg down gila lah...nak tak nak kena beli baju len...huhu mcm x caye tapi tu hakikat..iena dah berubah saiz ke XL....!!mmg kecewa gila...hilang segala semangat..nak kuar berjalan pun malas..paling sedih bila org bertanya "BAPE BULAN TU..??" weiii ko x nampak ke aku dukung baby aku ni...kecik lg weii baru 2bln...mmg hilang trus mood la...suami tercinta la bg kata2 indah tuk kembalikan semangat ku..tapi tetap bersedih gak..sampai satu tahap malas dah nak layankan perasaan ni...huhu...bila adik2 da tegur...mama tegur...iena kuatkan azam tuk kembalikan bentuk badan iena...beria2 la berdiet...iena x nak dicop "x pe..pompuan dah branak mmg badan slalu berisi..." ohh iena x nak...!!iena nak tetap maintain mcm sediakala walau dah beranak pinak..iena nak jadi mcm mama...tetap anggun dan slim walau dah beranak lima walau dah bercucu.....


Nak kurus bukan senang ye klu x kuat....tapi x la sampai iena nak amik produk kurus..mmg x caye produk2 kurus ni...guna cara sendiri tuk kurus...diet tu penting lg satu iena x mkn malam..iena mkm sblum kul7...pastu hanya brulang air suam saje...nasi iena tetap makan tapi hanya skali sehari dan kuantiti yg sedikit saje...dan hasilnya amat puas hati bila baju2 lama bleh pakai...hati banyak gumbira x terkata occay...iena dah kembali ke bentuk asal M...tu pun dah longgar2 je pakai saiz M..sampai suami tercinta pun tegur..nak kurus macam mana lg..tak kan nak ke S plak...xmo terlalu kurus ye syg...hihi...alamak dah kene sound plak...oklah maintainkan aje berat badan skang...x mo naik2 dah ye badanku syg...hihi...ok itulah kisah berat badan iena...pasti ada yg jemu bacakan...x pelah nak syok sendiri...pengalaman x bleh dilupakan ni...overnya mama uzma n zahra ni...

4 comments:

fazemy said...

Tarukla gambar latest.itulah nak seribu daya, taknak makan je lah keje. hahahaha.

Takleh blah body cam erra pajira..mcm kete pajero adalah. hak hak. Gambar ko ramai2 tu masa ko 5 bulan tak silap aku/ Besar punya! hahaha.

Papun tahniah Ina..mmg smgt ko kuat nak kurus. Aku pun nak kurus gak..tapi bila dok sebelah laki aku..aku rasa dah kurus dah. keh keh.

Tetiba nak kurus lak bila baca entry ko nih...

shakeymirza said...

aah la ina..taruk la gambar latest.. pe pun tahniah.. wah berjaya jugak :)

Naffz' see said...

Mama Uzma: mmg btl2 mencabar utk bab menguruskan body selepas bersalin ni...aku pun serunder!tp kena control juga drpd terover kembang kan..hohohohohoohoo sama la,dulu bujang2 mmg la kurus skrg? huhuuhuh tanak ckp hihihi

beba said...

bestnye ade orang mandikan semua pas pantang tu..hehehe..saya dlu pon c-zer..tapi luka jahit tu tak cantek langsung baiknye...huu..tak licin..buruk beno rupenye...sampai la skang ni dah 2 tahun lebih pon cam buruk gak..huu..

pasni nak try for 2nd plak..harap2 pasni bule back to normal weight gak..hahaha..